Kikinda

Zilele de 12-13 octombrie 2013 au prilejuit o nouă cercetare de teren în cadrul proiectului Cultural Creative Heritage. Evenimentul cercetat, Festivalul dovleacului din orașul Kikinda, Serbia, a fost unul intens mediatizat, iar echipa noastră, constituită din conf. dr Ion Imbrescu, asist. dr. Nicoleta Mușat și drd. Andreea Lișiță, a urmărit modul în care se raportează comunitatea la acest eveniment. Totodată, cercetarea a observat și documentat parada portului tradițional al etniilor participante la festival.

Mai multe informații

Sibiu

În perioada 1-4 octombrie 2013, o echipă a proiectului a participat la Conferinţa Națională a Asociației de Științe Etnologice din România(ASER), cu tema Strategii și politici de dezvoltare a muzeelor din România. Conferința s-a desfăşurat la Sibiu, cu prilejul Zilelor Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Astra. Membrii echipei care au prezentat proiectul Cultural Creative Hertiage au fost: prof. dr. Otilia Hedeşan, dr. Nicoleta Muşat, dr. Corina Popa, drd. Monica Vlad, drd. Diana Mihuţ, drd. Andreea Lişiţă, Raluca Selejan.
Mai multe informații

Mihaljovo

În intervalul 27-29 septembrie 2013, prof. dr. Otilia Hedeșan, dr. Corina Popa și drd. Diana Mihuț au fost pe teren. Scopul acestei deplasări a fost "Festivalul Obiceiurilor de Toamnă" din Mihaljovo, municipalitatea Zrenjanin, Serbia. În cadrul acestui festival s-a observat o manifestare considerată tradițională, într-o comunitate multietnică. S-au realizat înregistrări audio, video și fotografice. Au fost întregistrate narațiuni autobiografice.
Mai multe informații

Oraviţa

În iulie 2013, prof. dr. Otilia Hedeșan, asist. dr Nicoleta Mușat, asist. dr. Miljana Uscatu și Raluca Selejan au mers la Oravița, în județul Caraș Severin. Aici, membrii echipei noastre au prezentat proiectul Cultural Creative Heritage și au interacționat cu membrii comunității. Oravița este un loc marcant pentru istoria culturală a Banatului, datorită celebrului său teatru, un monument aflat pe lista obiectivelor de patrimoniu cultural material al României.
Mai multe informații

Gărâna

Colegele noastre, conf. dr. Smaranda Vultur, asist. dr. Nicoleta Mușat, drd. Diana Mihuț și Raluca Selejan au revenit la Gărâna în perioada 18 – 21 iunie 2013, unde și-au continuat cercetarea de teren începută anterior. Aici, ele au realizat o serie de interviuri în completarea celor realizate în alte deplasări, discutând despre posibilitățile de promovare a turismului rural, identitatea familiilor, a obiectelor și au luat interviuri de tip povestea vieții.
Mai multe informații

Caransebeş

În data de 24 aprilie 2013, trei dintre cercetătorii proiectului – prof. dr. Otilia Hedeșan, asist dr. Miljana Uscatu și drd. Diana Mihuț – au prezentat proiectul la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș. Tinerilor care s-au aflat în sală li s-a prezentat forumul proiectului și inițiativele de tezaurizare a patrimoniului cultural din regiunile partenere.

Mai multe informații

Valea Almăjului

Carnavalul numit "Făşanc" în comunitățile de pe Valea Almăjului este tema constantă de cercetare pentru membrii proiectului Cultural Creative Hertitage. Organizarea unui astfel de carnaval înaintea Postului Paștelui, în 2013, a fost o bună ocazie pentru o deplasare în teren. Prof. dr. Otilia Hedeșan, conf. dr. Ion Imbrescu, asist. dr. Nicoleta Mușat, drd. Andreea Lișiță și Raluca Selejan au făcut observații în zona Almăjului în perioada 15-18 martie pentru a urmări manifestările legate de Fășang.

Mai multe informații

Becicherec kirweih

În intervalul 3-4 noiembrie 2012, cu o săptămână înainte de Sfântul Martin (Martin de Tours), conf. dr. Smaranda Vultur şi asist. dr. Nicoleta Muşat au studiat Kerwei-ul, sărbătoare a germanilor din Banat. Fiind un moment important pentru comunitate, s-au luat interviuri organizatorilor evenimentului şi s-au filmat atât pregătirile cât şi desfăşurarea sărbătorii.
Mai multe informații

Gărâna

În 12-14 octombrie 2012, o echipa formată din prof. dr. Otilia Hedeșan, conf. dr. Smaranda Vultur, asist. dr. Nicoleta Mușat, drd. Corina Popa, drd. Diana Mihuț, Raluca Selejan, drd. Andreea Lișiță și drd. Eliana Popeți a participat la Kirchweih-ul organizat în localitatea Gărâna din județul Caraș Severin. Au fost documentate pregătirile și modul de desfășurare a evenimentului. Pe lângă observațiile referitoare la Kirchweih, membrii echipei au realizat și interviuri de tip povestea vieții, pentru a determina importanța acestei sărbători pentru comunitate, dar și transformările pe care le-a suferit de-a lungul timpului.
Mai multe informații

Vršac

În zilele de 15-16 septembrie 2012, drd. Mihuț Diana, drd. Andreea Lișiță și drd. Eliana Popeți au urmărit Balul Strugurilor din Vrasc, Serbia. În cadrul acestei manifestări, s-a remarcat dimensiunea multiculturală a Banatului sârbesc, respectiv programul artistic pus la dispoziție de către autoritățile orașului. De asemenea, s-a observat târgul de produse tradiţionale şi varietatea acestora.
Mai multe informații

Gărâna

În zilele 11-14 mai 2012, conf. dr. Smaranda Vultur, asist. dr. Nicoleta Mușat, drd. Corina Popa, drd. Diana Mihuț, Raluca Selejan și drd. Andreea Lișiță au făcut o deplasare la Gărâna, județul Caraș Severin, unde au efectuat o seamă de cercetări pe marginea istoriei satului. Mai exact, s-a insistat asupra morii din sat și a familiei morăriței, acestea văzute ca reprezentative pentru viața satului.

Mai multe informații

Ciclova Română

Una dintre primele deplasări în teren ale echipei Cultural Creative Heritage a fost în luna aprilie 2012 la Ciclova Română, un sat din județul Caraș Severin. Aici, prof. dr. Otilia Hedeșan, asist. dr. Nicoleta Mușat, drd. Corina Popa şi Raluca Selejan au observat conservarea unei vechi practici, practică legată de Sărbătorile Pascale, Luminiștile. În cimitire oamenii aprind focuri în onoarea morților familiei sau, după cum declară chiar ei: "în așteptarea sufletului morților".

Mai multe informații

Rudaria Făşanc

În martie 2012, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, conf. dr. Ion Imbrescu, asist. dr. Nicoleta Mușat și drd. Corina Popa au participat la carnavalul numit "Lunea Cornilor" în satul Eftimie Murgu/Rudăria. Cercetarea s-a focalizat asupra implicării comunității satului în carnaval. Echipa a intervievat câteva persoane pe tema carnavalului și a importanței sale pentru comunitatea locală.

Mai multe informații